Skip to content

Tine Thing Helseth (1987-)

Tine Thing Helseth (18 August 1987. augusztus 18) norvég szólista, a klasszikus trombita-reprtoár specialistája.

Pályafutása kezdete óta mind a hat kontinens közönsége ismeri repertoárját. Lelkes, lírai hangzásáért és a művek megszólaltatásában az együttjáték egyedi megközelítéséért érdemelte ki a legnagyobb kritikai dicséretet. A műfaji határokat intenzíven kreatív, nyitott filozófiájával kihívó művész folyamatosan bővülő repertoárja a klasszikus korszaktól a kortárs művekig terjed.

Számos díjat kapott klasszikus zenei munkásságáért, köztük az „Év felfedezettje” díjat a 2013-as Echo Klassik Awards-on, a 2009-es Borletti-Buitoni Trust Fellowship, valamint a 2006-os Eurovíziós Fiatal Zenészek Versenyének második díját. Zsűritag volt ugyanezen a versenyen 2016-ban. 2007-ben Tine-t abban a ritka megtiszteltetésben részesült, hogy ő volt az első klasszikus művész, aki elnyerte az év felfedezettjének járó díjat a norvég Grammy® Awards-on (Spellemannprisen).

A világ néhány vezető zenekarával dolgozott együtt, mint például a Bamberger Symphoniker, az NDR Elbphilharmonie Hamburg, a Gürzenich-Orchester Cologne, a Tonkünstler-Orchester Vienna, a Philharmonia Orchestra, a BBC Scottish Orchestra a BBC Proms-on, Varsóban, Rotterdamban, Oslóban, Bergenben. Filharmonikusok, Dán Rádió Szimfonikusok, Királyi Stockholmi Filharmonikusok, Baltimore és Cincinnati Szimfonikusok, Szingapúri Szimfonikusok, KBS Szimfonikusok és Hong Kong Filharmonikusok. Szívesen dolgozik együtt számos kamarazenekarral, nevezetesen a Norvég Kamara, a Zürichi Kamara és a Müncheni Kamarazenekarral, a Philadelphiai Kamarazenekarral, az Ausztrál Kamarazenekarral, valamint az Orchestre de chambre de Lausanne-val, a Mozarteum Salzburggal és a Hong Kong-i Sinfonietta.

Tine a studiómunkában is aktív. 2022 novemberében kiadott „Seraph” című albuma világszerte elismert volt, többek között a BBC Music Magazine-tól 5 csillagot kapott. Előző lemezét, a „Magical Memories For Trumpet and Organ” (2021. május) a Gramophone a saját lemezének választotta ki „Az év felvétele 2021” augusztusi válogatásán.

A korábbi felvételek között szerepel Haydn, Albinoni, Neruda és Hummel versenyművei a Norvég Kamarazenekarral, az EMI Classics kiadónál megjelent „Storyteller” lemez a Royal Liverpool Philharmonic-dal, egy 2013 márciusában megjelent saját CD, amely személyes válogatást mutat be eredeti és átírt műveket Kathryn Stott zongoraművész kíséretében, és egy albumot a tenThing Brass Ensemble-vel, amely a Warner Classics-nál jelent meg.

Tine Oslóban él, és állandó TV- és rádióműsorvezetőként aktív szerepet tölt be a közösségben, valamint trombitát tanít a Norvég Zeneakadémián. Sokoldalú zenészként rendszeresen fellép Norvégia legikonikusabb jazzbárjaiban. 2013 júniusában Tine indította el saját projektjét, a Tine@Munch-t Edvard Munch születésének 150. évfordulója alkalmából, amelyben különféle előadások és vendégművészek szerepelnek, például Leif Ove Andsnes, Nicola Benedetti és Truls Mork. 2019 óta a Risør Kamarazenei Fesztivál Művészeti Tanácsának tagja.