Skip to content

Tyimofej Doksitzer (1921-2005)

Timofej Alekszandrovics Doksitzer (1921. december 13., Nyizsin, Ukrajna – 2005. március 16., Vilnius) szovjet orosz trombitás, a Gnesin Zeneművészeti Főiskola professzora. A Bolsoj Színház szólótrombitása volt.

10 évesen kezdett el játszani. Elvégezte a Central Musical Schoolt és a Gnesins Musical College-t. Neve először a második világháború előtt vált ismertté, amikor a tizenkilencedik évében járó trombitás szövetségi rézfúvós verseny díjazottja lett. 1947-ben megnyerte a prágai nemzetközi versenyt. 1957-ben befejezte a Moszkvai Állami Konzervatóriumot.

Ettől kezdve kezdődött Timofei Dokshizer koncert- és előadói tevékenysége. A művész alkotói tevékenysége évről évre mélyebbé és szélesebbé válik. A zenész aktívan fellépett egy oroszországi és külföldi turnén. A sajtó egyöntetűen jegyzi meg művészetének vonzó vonásait: a hangszín változatosságát, a szép hangszínt, a lágy plasztikus fogalmazást, a filigrán technikát. A lelkes reakciókat szokás szerint az érzelmileg ujjongó előadói hangulat, a művész eredeti festői temperamentuma, a finom ízléssel és a zeneszerzői szándék okos megértésével párosulva okozza.

A világ egyik kiemelkedő trombitásává vált, aki bebizonyította, hogy a trombita lehet szólóhangszer, akár hegedű, vagy a zongora. Alexander Arutiunian és mások klasszikus zenei kompozícióit és modern versenyműveit egyaránt játszotta. Néhány lemezét újra kiadták CD-n. Nagyon jellegzetes stílusa és hangzása az opera szeretetéből született, és ez az operai hatás állandó eleme maradt játékának.

A Nemzetközi Trombitanapokon, Brémában (Németország) minden évben mesterkurzusokat tartott 1992-1999 között, és 1994-1999 között a Brémai Nemzetközi Trombitaakadémia professzora volt olyan nemzetközi trombitásokkal együtt, mint Pierre Thibaud (Franciaország), Bo Nilsson (Svédország), Otto. Sauter (Németország).

Dokshizer nemcsak szólókoncertjei miatt örvend nagy népszerűségnek, hanem a Bolsoj Színház híres zenekarában végzett zenekari zenészként is. Itt sok valódi művet alkotott, zseniálisan játszott trombitaszerepet opera- és balettjátékokban – Csajkovszkij Hattyúk tavában, a Háború és békében, Prokofjev Rómeó és Júliájában, Hacsaturján Szpartakjában.

Dokshizer repertoárján számos régi és kortárs zeneszerző mű szerepel. Szó szerint, ha a modern fúvós hangszerirodalom sok új tehetséges művel gazdagodik, az Timofei Dokshizer alkotói tevékenységéből fakadt. Néhány művet először trombitán adott elő, és megalapozta az interpretáció hagyományát. Időnként közvetlenül részt vett zeneművek megalkotásában, tanácsaival, tanácsaival előadóként segítette a zeneszerzőket.

A modern zeneszerzők számos művüket neki ajánlották. Számos zeneszerzőt inspirált festői művészete, és az ő előadásmódjának elvárásával írt zenét. Ilyen módon jöttek létre B. Trotsiuk, M. Wainberg, A. Krasotov és néhány más szerző művei. Számos zeneművet kapott külföldről.

Timofei Dokshizer előadóművészete világszerte jól ismert. Több mint harminc országban járt, szólistaként lépett fel, részt vett különböző előadói szemináriumokon, különböző nemzetközi versenyeken és fesztiválokon. Mindenütt csodálta a közönség az orosz trombitás előadását, és a legnagyobb elismeréssel díjazták koncertjeit.