Skip to content

Canadian Brass

Az együttest 1970-ben alapította a tubás Chuck Daellenbach, aki alapítóként még ma is együtt játszik a csapattal. Rengeteg humoros elemet használnak élő fellépéseik során, és magjelnésükhöz hozzátartozik a jellegzetes fekete öltöny és fehér futócipő is. Világszerte vannak koncertjeik és több mint 130 CD-t és DVD-t rögzítettek. Több száz átiratot és eredeti művet rendeltek meg, adtak elő és rögzítettek rézfúvós kvintettre. A Canadian Brass több mint 600 kompozíciót és feldolgozást tartalmazó reprtoárral rendelkezik, amelyeket kifejezetten nekik írtak.

A koncert performanszok mesterei. A Canadian Brass egyedülállóan vonzó színpadi jelenlétet és kapcsolatot alakított ki a közönséggel. Minden koncertjük a védjegyként bevált barokk és dixieland dallamoktól a kifejezetten nekik készített új szerzeményekig és feldolgozásokig – a formális klasszikus előadástól az élénk párbeszéddel és színházi hatásokkal felszolgált zenéig – a teljes skálát mutatja be. Minden előadásukat a szórakoztatás, a spontaneitás, a virtuozitás és legfőképpen a szórakozás jellemzi – de soha nem a zene rovására.

A változatos Canadian Brass repertoár rézfúvós standardokat, valamint eredeti hangszerelések széles skáláját tartalmazza. Ide tartoznak a reneszánsz és barokk mesterek munkái, klasszikus művek, ünnepek zenéi, ragtime, dixieland, latin, jazz, big band, Broadway és keresztény zene, valamint népszerű dalok átiratai. A Canadian Brass létrehozta saját zenei világát több mint 600 mű átdolgozásával, hangszerelésével és megrendelésével, köztük Michael Kamen, Luther Henderson, Bramwell Tovey, Don Gillis és mások elismert szerzeményeivel. Egy korábban elhanyagolt, korlátozott repertoárral rendelkező hangszercsoportot alakítottak át sokoldalú és életerős együttessé, amely Gabrielitől Gershwinig mindent meg tud játszani! A Canadian Brass különösen híres karácsonyi ünnepi koncertjeiről híres, és élen járt abban, hogy Scott Joplint a mai közönség elé tárják azzal, hogy műveinek átiratát eljátszák.

Budapesti fellépéseikre szívesen emlékszik a magyar közönség.

Az oktatás kulcsszerepet játszik a Canadian Brass történetében, és minden egyes tag egyedi módon van ráhangolva a játékosok következő generációjának képzésére. Világkörüli utazásaik során gyakran megállnak mesterkurzusokon, és örömmel dolgoznak diákokkal és fiatal közönséggel. A Canadian Brass sok éven át a kaliforniai Santa Barbara-i Nyugati Zeneakadémia Chamber Quintet in-Residence tagja volt, és innovatív nyári rézfúvós tanfolyamot hozott létre az Eastman School of Musicban. Az oktatás támogatása egyértelműen megmutatkozik az El Sistemával, az elismert venezuelai globális zenei oktatási programmal való kapcsolatukban és együttműködésükben is.

Az együttes tagjai 2023-ban:
Charles Daellenbach – tuba (1970–től)
Jeff Nelsen – kürt (2001–2004, 2007–2010, 2018–től)
Fabio Brum – trombita (2022–től)
Caleb Hudson – trombita, pikoló trombita (2013–től)
Achilles Liarmakopoulos – harsona, euphonium (2011–től)