Skip to content

Boldóczki Gábor (1976-)

Boldóczki Gábor (Szeged, 1976. –) Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed. Több ősbemutató fűződik nevéhez. A kritikák kiemelik makulátlan technikáját és karizmatikus személyiségét. 1987 óta vesz részt hazai és nemzetközi zenei versenyeken, ahol számtalan díjat, első helyezést ért el. trombitajátékával generációjának kiemelkedő tehetsége. A Süddeutsche Zeitung Maurice André „méltó követőjének”, a nemzetközi sajtó trombita-virtuóznak nevezte.

Már 14 évesen a Magyar Országos Trombitaverseny nyertese. Sikerei a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolában és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia évei alatt is folytatódtak. Nemzetközi szólókarrierje Prof. Reinhold Friedrich karlsruhei mesteriskolájának évei alatt indult el. A genfi és porciai versenyeken elért helyezések után a legnagyobb nemzetközi sikert 1997-ben a prágai, a müncheni ARD, és a párizsi Maurice André verseny 1. díja, és különdíja hozta el számára.

Kilenc lemeze jelent meg eddig a Sony Classical gondozásában. Első lemeze „Glanz der Trompete” “Nachwuchskünstler des Jahres 2003” kategóriában, 2008-ban „Bach” albuma pedig „Instrumentalist des Jahres” kategóriában nyert Echo díjat.

„Folyékony arany – ragyogó, tiszta, salakmentes hang, amivel Boldoczki minden kadenciát, de még a legszentimentálisabb dallamokat is megnemesíti. Csodálatosan muzikális szólista, aki hallatlan hajlékonysággal és egyedülálló vajpuha legatóval rendelkezik.”

Frakfurter Allgemeine Zeitung

2016 őszén jelent meg „Oriental Trumpet Concertos” című lemeze, melyen többek között Pendereczki és Say számára komponált versenyműve is hallható. 2017-ben az album a rangos ICMA (vezető nemzetközi zenei szaklapok) zsűrijének döntése alapján a kortárs zene kategória nyertese lett, és ugyanebben az évben “Instrumentalist des Jahres” kategóriában Echo díjat nyert. 2017-ben jelent meg legújabb lemeze “Bohemian Rhapsody” címmel. Boldoczki Gáborról az ARTE televízió dokumentumfilmet sugározott, melynek keretét a Fischer Ádám vezette Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral az Eszterházy kastélyban és a grazi Musikvereinban felvett közös koncertje adta.

A hagyományos repertoár mellett kortárs zeneművek keresett előadója. Nevéhez fűződik Dubrovay László számos művének ősbemutatója, továbbá Georg Pelecis „Revelation“ című darabjának első előadása 2006-ban Gidon Kremerrel és a Kremerata Baltica Kamarazenekarral a baseli „Les muséiques” fesztiválon. 2010-ben a Mecklenburg-Vorpommern fesztivál kiemelt szólistája. Fazil Say – a fesztivál megbízásából írt – trombitaversenyének ősbemutatóját az NDR élőben közvetítette 18 országban. 2015-ben nagy sikerrel mutatta be Krzysztof Penderecki trombitaversenyét a saar-i zenei fesztiválon.

2010-ben DLA fokozatot szerzett, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense lett. Kiemelkedő zenei és művészeti tevékenységének elismeréséül a magyar állam 2013-ban Liszt Ferenc díjjal, a Magyar Művészeti Akadémia 2014-ben az „Év zeneművésze” díjjal tüntette ki. Sokoldalú repertoárja érdeklődését tükrözi a barokk szerzők műveitől egészen Hindemith, Ligeti és Penderecki művészetéig. Boldoczki Gábor a B & S és Scherzer hangszereken játszik.